انواع آجر و کاربردهای آن در صنعت ساختمان سازی

یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی، آجر به شمار می‌رود که در صنعت ساختمان سازی کارایی بسیاری داشته و هنوز جایگاه خود را حفظ کرده است. البته امروزه با ورود انواع جدید آجر به لحاظ ظاهری و ماهیت مصالح شاهد تنوع در این محصول ساختمانی هستیم.

مقاومت فشاری آجر از متداول ترین مشخصه تعیین کیفیت انواع آجر است. هرگونه نقصی شامل داشتن ذرات درشت، دارا بودن شکاف های ایجاد شده در طی شکل دادن و ترک های انقباظی باعث کم شدن مقاومت فشاری آجر میگردد. از سوی دیگر علاوه بر مقاومت، دوام آجر نیز مورد توجه قرار دارد که با استفاده از روش دوره های متناوب یخ زدن و ذوب شدن مورد تست قرار میگیرد. علاوه بر مقاومت بالا مشخصه ویژه آجر سیستم انتقال مویینه و پایداری بالای آن است.

بر حسب مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان آجری که از رس، لوم یا مواد رسی، با افزودنی ها (مواد هوازا) یا بدون آن ها قالب گیری و پخته می شود. چگالی ظاهری این آجرها نباید بیشتر از ۱۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب باشد. مواد افزودنی نیز نباید، در درازمدت، اثر مخرب بر خواص آجرها داشته باشد

در ادامه با ما همراه باشید تا انواع آجر را از نظر گذرانده و کاربردهای مربوط به هر یک را مرور کنیم.

انواع آجر

به طور معمول آجر ترکیبی از خاک رس، سنگ آهک، سولفور، سولفات، کانی آهن، منیزیم، سدیم، پتاسیم، منگنز، فلدسپات و … است. همان طور که اشاره کردیم، آجرهای مختلفی در بازار مصالح ساختمانی جای گرفته‌اند. این باعث شده تا علی رغم این که ساختمان های امروزی بیشتر از بتن ساخته می شوند، هنوز آجرکاری در بخش های مختلف، جایگاه خود را حفظ کرده باشد.

انواع آجر بر حسب مواد خام مورد استفاده در آن شامل موارد زیر است:

  • آجر رسی، شیلی، شیستی و مارنی

براساس استاندارد ملّي ايران شماره 7 ايران، آجر رسي ساختماني، برحسب نوع مصرف به گروههاي آجر توكار، آجر نما و آجر مهندسي تقسيم ميشود

1-1 آجر توکار:

این نوع برای کارهای عمومی ساختمان استفاده شده و در دونوع باربر و غیرباربر که هرکدام به دو نوع توپر و سوراخ دار تقسیم میشوند. آجرهای توپر از مقاومت فشاری بالایی برخوردار هستند.

2-1آجر نما:

آجري كه بدون نياز به اندودكاري يا پوششهاي ديگر، مستقيماً براي نماسازي به مصرف ميرسد. همان طور که می‌توان از نام این آجر حدس زد، انواع آجر نما برای تزئینات و طراحی بیرونی ساختمان یا در شرایطی طراحی داخلی به کار گرفته می‌شوند. به ویژه این که در سال‌های اخیر دوباره میل طراحان بیرونی و داخلی ساختمان، به سمت استفاده از دیوارهای آجری رفته و در نماهای بیرونی ساختمان‌ها یا بخشی از دکوراسیون داخلی به کار گرفته می‌شوند. معیار موثری که در آجرکاری با نمای آجری وجود دارد توانایی های بالای طراحی با این نوع مصالح است زیرا آجر و سفال هماهنگی کاملی با رنگ های طبیعی داشته و دارای شکل و بافت جذابی است.




با ما تماس بگیرید

لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان در مورد محصولات با شماره تلفن 09027770902 تماس حاصل فرمائید.

3-1آجر مهندسی:

آجري با جسم متراكم و پرمقاومت كه براي ساخت اعضاي باربر مناسب است. اين نوع آجر به دو دستة توپر و سوراخدار و هركدام، برحسب مقاومت فشاري، به دو درجة 1 و 2 تقسيم ميشود.

  • آجر سبک:

آجر سبک آجری است که از رس یا مواد رسی با افزودنی هوازا یا بدون آن پخته شده و چگالی آن حداکثر 1000 کیلوگرم بر مترمکعب میباشد.

  • آجر ماسه آهکی:

آجر ماسه آهکی یکی از انواع آجر سنتی است این آجر از ترکیب ماسه سیلیسی و آهک ساخته‌شده است، این ترکیب به‌وسیله فشار و بخار با یکدیگر ترکیب و آجر ماسه آهکی را میسازند. مقاومت این آجر در محیط‌های اسیدی و نمک‌های قوی بسیار پایین است و به علت جذب بالای آب برای استفاده در پی‌سازی و کرسی چینی مناسب نیست.

نوعي بلوك سيمانی توپر كه از سيمان پرتلند، سنگدانه هاي معدنی مناسب و آب تهيه ميشود. براي بهره گيري از كاربرد ويژة آن، از افزودنی های مناسب استفاده مي شود. اين نوع آجرها، برحسب مقاومت فشاري و جذب آب، در ديوارهاي خارجي و مصارف عمومي كاربرد دارند.

از انواع دیگر آجر میتوان به آجر لعاب دار و آجر نسوز اشاره کرد.

شاید این مطلب هم برای شما جذاب باشد: آجر پازلی یا بلوک پازلی چیست؟

آجر لعابی

با استفاده از لعاب کاری ، میتوان آجر را در برابر عوامل مختلف مانند رطوبت، فرسایش، هوازدگی ، مواد شیمیایی و تغییرات آب و هوای محافظت کرد ضمن این که با این روش و تنوع حاصله از آن میتوان از آجر هم در کوراسیون خارجی و هم در دکوراسیون داخلی استفاده کرد.

آجر نسوز

احتمالا تا به حال بارها اسم آجر نسوز را شنیده باشید. علت آن هم این است که آجر نسوز یکی از جدیدترین محصولات در حوزه انواع آجرهای ساختمانی به شمار می‌آید. کاربرد اصلی آجرهای نسوز به عنوان یکی از انواع آجرهای جدید، در دیوارها و موقعیت‌های ساختمانی است که نیاز به عایق حرارتی در سطح بالا داریم. به طور مثال در ساخت دیواره‌های شومینه نیز از آجر حرارتی استفاده می‌شود.

پیشنهاد مطالعه: آجر سیمانی چیست؟

سخن پایانی

در بالا اشاره‌ای به انواع آجر ساختمانی و کاربردهای هر یک از آن‌ها داشتیم. همان طور که مشخص شد، آجرهای ساختمانی هنوز جایگاه ویژه‌ای در ساخت و ساز داشته و علی رغم ظهور مصالح جدیدتر و به روزتر، کاربرد خود را از دست نداده‌اند. شما چه نظری در این باره دارید؟ اگر قصد ساخت یک ساختمان و بنای جدید را داشته باشید، کدام یک از این آجرها بیشتر مد نظر شما خواهند بود؟