بلوک سبک سیمانی

بلوک سبک چیست؟

ماهیت بلوک سبک، زیر مجموعه ای از بتن می باشد که درآن، از سبکدانه ها و یا مواد حباب زا به جای سنگدانه استفاده می گردد. سبکدانه ها و یا مواد حباب زا، هماننده سنگدانه ها تامین کننده خواص فیزیکی بلوک سبک می باشند با این تفاوت که، در بلوک سبک مواردی مثل وزن، عایق صوت و حرارت، کارپذیری بالا و دوام از مهم ترین پارامترها هستند. بلوک سبک در ابعاد حجیم تر به نسبت بلوک های بتنی متراکم برای استفاده در دیواره های غیر باربر داخلی و خارجی ساختمان تولید می شوند.

بلوک سیمانی چیست؟

بلوک‌های سیمانی مصالح پیش ساخته‌ای هستند که از ترکیب سیمان، آب، شن و ماسه تشکیل می‌شوند. بلوک‌ سیمانی عمدتا در ساخت ساختمان‌ها، دیوارها و سقف‌ها کاربرد دارد. ابعاد، اندازه و وزن بلوک‌های سیمانی متنوع بوده و شما می‌توانید متناسب با نیاز خود بهترین بلوک سیمانی را خریداری کنید.

پیشنهاد مطالعه: بلوک سفالی چیست؟

انواع بلوک سبک سیمانی

بلوک سبک با توجه به فرآیند تولید و نوع مواد اولیه در دو گروه دسته بندی میشوند:

در این نوع بلوک های ساختمانی پس از ترکیب خشک اجزا، پودر آلومینیوم و آب به آن اضافه که باعث ایجاد فوم و در نتیجه ایجاد تخلخل و کاهش وزن میشود.  بلوک های AAC (هبلکس) ، NAAC و CLC از این دسته بلوک ها میباشند. بلوک سبک های گازی برای افزایش مقاومت، معمولا تو پر هستند.

در بلوک سیمانی سنگدانه ها معمول در ساخت بتن (شن و ماسه) را به سبکدانه های طبیعی ، صنعتی و یا ترکیبی از آنها، عوض میکنیم. از سبکدانه های طبیعی مرسوم به پومیس ، اسکوریا و از سبکدانه های صنعتی مرسوم به دانه رس منبسط شده و پرلیت میتوان اشاره کرد. بلوک سبک های با سبکدانه معمولا تو خالی هستند.

بلوک های سبک معمولا در دیواره های داخلی و خارجی ساختمان به کار می روند. و از آنجایی که مهم ترین پارمتر ها در بلوک سبک، وزن، عایق صوت و حرارت، کارپذیری بالا و دوام میباشد، معمولا نمیتوان از آنها به عنوان دیوار سازه ای یا باربر استفاد نمود. دغدغه تولید سازه سبک ، مقاوم و با دوام همیشه همراه سازندگان بوده است . بلوک ساختمانی سبک به علت کاهش بار ساختمان ، مقاومت در برابر زلزله و صرفه جویی در انرژی از نظر اقتصادی تاثیرات بسیاری بر جای میگذارند و بنابر این بررسی عوامل موثر در افزایش کیفیت و افزایش عمر مفید تولیدات ساختمانی از مهمترین مسائلی است که میبایست مورد توجه سازندگان قرار گیرد. در ذیل به برخی مزایای و معایب استفاده از بلوک سبک اشاره میکنیم :

مزایای استفاده از بلوک سبک

معایب بلوک سبک

نحوه تولید بلوک سیمانی سبک

برای ساخت بلوک سیمانی غالبا از ترکیب موادی چون سیمان، آب و مصالح سنگی استفاده می‌شود. سیمان مورد استفاده در این امر عمدتا سیمان پرتلند (Portland) است؛ چراکه به گیرش بلوک سرعت می‌بخشد. البته ناگفته نماند بر اساس نوع کاربرد بلوک، مواد افزودنی دیگری نیز در تولید آن افزوده می‌شود. به عنوان مثال افزودن مواد رنگی به جهت تولید بلوک‌های رنگی یا افزودن مواد حباب ساز به منظور بالا بردن میزان مقاومت بلوک در برابر سرما.

برای تولید بلوک سیمانی از دو روش سنتی و پرسی استفاده می‌شود. در روش سنتی بتن و مواد افزودنی در یک قالب ریخته می‌شوند و پس از گذشت زمان لازم برای گیرش بلوک، آن را از قالب خارج می‌کنند. روش پرسی به دو شیوه پرس خشک و پرس تر تقسیم می‌شود. در پرس خشک عملکرد دستگاه به صورت دو لایه‌ای است. بلوک‌هایی که با این روش تولید می‌شوند، به علت نداشتن سطح یکپارچه مقاومت کمتری در برابر سرما از خود نشان می‌دهند.

در مقابل پرس خشک، پرس تر قرار دارد که در مقایسه با سایر روش‌های ساخت بلوک، مناسب‌ترین روش به شمار می‌آید. بلوک‌های تر به عنوان مقاوم‌ترین بلوک‌ها در سرما شناخته می‌شوند.

در مرحله آخر تولید بلوک با عمل آوری بلوک سیمانی مواجه می‌شویم که نقش بسیار مهمی در جلوگیری از افت رطوبت بتن و حفظ دمای مناسب آن ایفا می‌کند. عمل آوری موجب استقامت بلوک سیمانی در برابر یخ‌زدگی و نفوذ‌پذیری می‌شود. عمل آوری بلوک سیمانی، عمدتا با سه روش عمل‌ آوری با آب، گرما و بخار آب انجام می‌شود.

این مطلب برای سما مفید است: انواع بلوک ساختمانی

 

ابتدا سیمان در سیلو های مخصوص در درجه حرارت استاندارد ذخیره میشود. در مرحله بعدی سیمان و آب و مابقی مواد اولیه بلوک سبک توسط میکسر خوب مخلوط می شوند (در اصطلاح تا زمان بیدار شدن سیمان عمل همزدن ادامه می یابد). پس از تشکیل بتن سبک، پودر آلومینیوم در این مرحله به صورت یکنواخت بر روی بتن سبکی که در مرحله قبل به دست آمده، پاشیده می شود. در این مرحله باز هم از آب برای ترکیب شدن کامل پودر آلومینویم با مخلوط مواد استفاده می شود. مواد را تا زمانی مخلوط می کنیم که یک ترکیب یکنواخت بدست آید سپس مواد را به قالب های مورد نظر منتقل می کنیم. بلوک قالب زده در پایان کار بوسیله دستگاه خودکار برش در ابعاد معین برش می خورد.

آیا میدانید بلوک فوم دار چه کاربردی دارد؟: بلوک فوم دار چیست و چه کاربردی دارد؟

در تولید بلوک سیمانی، سیمان و سبکدانه ها ( پوکه های معدنی و یا صنعتی) پس از مخلوط شدن کامل با آب و سیمان در میکسر و رسیدن به یک ملات همگن به دستگاه بلوک زنی انتقال داده میشوند و ملات داخل آنها ریخته میشود. ملات وارده با پرس و ویبره متراکم میشوند و به اتاق بخار برای انجام عملیات عمل آوری (curing) منتقل میشوند.  دستگاه هایی که بلوک ساختمانی سبک تولید میکنند قالب با ابعادی ثابت دارند و هم به صورت ثابت و متحرک میباشند.

محصولات بتنی کندو با سال ها تجربه در زمینه تولید بلوک های ساختمانی توانسته تولید بسیار با کیفیتی در طول این سال ها داشته باشد. در خط تولید این مجموعه، بلوک های سبک سیمانی غیر باربر مطابق استاندارد ملی ایران به شماره 7782 تولید میشود. تمامی فرآیند ها در این مجموعه، در راستای رسیدن به محصولی با کیفیت و استاندارد، بدون دخالت نیروی انسانی و با توزین ها و دستگاه های اتوماتیک انجام میگردد.

 

ابعاد بلوک سیمانی

چهار نوع بلوکی که در جدول مشاهده می‌کنید، دارای بهترین ابعاد و قیمت بوده و در زمینه ساخت‌ساز ساختمان و دیوار چینی نیز غالبا از این چهار مدل بلوک ساختمانی استفاده می‌شود. بلوک سیمانی ده سانت غالبا برای تیغه‌بندی داخلی ساختمان به کار می‌رود. این مدل بلوک سیمانی دارای دو جداره بوده و در برخی موارد به صورت سه جداره نیز تولید می‌شود و در مقایسه با سایر بلوک‌های سیمانی دارای قیمت کمتری است. بلوک سیمانی 15 سانت نیز همانند بلوک سیمانی 10 سانت به صورت دو یا سه جداره تولید می‌شود؛ اما در مقایسه با آن‌ها دارای قیمت بالاتری است و از این مدل در دیوارچینی‌های دور محوطه ساختمان استفاده می‌کنند.  بلوک سیمانی 20 سانتی غالبا در دو نوع سبک (با پوکه) و سنگین (با ماسه) تولید می‌شود. بلوک سیمانی 20 سانتی سبک دارای کاربرد کمتری است و بر اساس نظر مهندس ناظر و برای دیوارچینی محوطه طبقات ساختمان استفاده می‌شود. به لحاظ قیمت بلوک سیمانی 20 سانت سنگین، در مقایسه با مدل سبک آن قیمت پایین‌تری دارد و به همین علت از آن برای دیوارچینی محوطه باغ و ویلا و همچنین استخر استفاده می‌کنند.

 

 

بلوک سیمانی سبک و سنگین

بلوک سیمانی با توجه به جرم آن به سه نوع سنگین، نیمه سبک و بلوک سبک تقسیم می‌شود. چگالی بلوک سیمانی سنگین چیزی در حدود 200 کیلوگرم بر متر مکعب است. این نوع بلوک سیمانی به دلیل وجود سوراخ‌هایی که به وسیله شن و ماسه پر می‌شوند سنگین‌تر است. ابلوک سیمانی سنگین به لحاظ ابعاد نیز با بلوک‌های سبک و نیمه سبک تفاوت دارد و دارای ابعاد بزرگ‌تری در مقایسه با آن‌ها است. ضخامت بلوک سیمانی سنگین نیز در مقابل بلوک سیمانی سبک بیشتر است.

به طور کلی با توجه به میزان چگالی بلوک سیمانی نیمه سبک که بین 1700 تا 2000 کیلوگرم بر متر مکعب است، عده‌ای آن را جز دسته بلوک سیمانی سبک در نظر می‌گیرند. بلوک سیمانی سبک که به آن بلوک پوکه‌ای نیز گفته می‌شود، از ریزدانه‌ پوکه معدنی و صنعتی ساخته می‌شود. به هنگام تولید این بلوک سیمانی با کمک واکنش‌های شیمیایی، حباب‌هایی را در ساختار آن پدید می‌آورند که این حباب‌ها وزن آن را سبک می‌کند. با وجود کاهش وزن این نوع بلوک‌ سیمانی، دارای مقاومت بالایی است و از آن‌ در سقف‌های تیرچه بلوک استفاده می‎‌شود. چگالی این نوع بلوک سیمانی کمتر از 1700 کیلوگرم بر متر مکعب است. از بارزترین نمونه‌های بلوک سیمانی سبک می‌توان به نمونه‌هایی چون بلوک‌های لیکا و پرلیت اشاره کرد. بلوک‌های سیمانی سنگین وزنی در حدود 32 کیلوگرم دارند؛ درحالی که وزن بلوک‌های سیمانی سبک چیزی در حدود 7 کیلوگرم است.

به خاطر داشته باشید که هر چه وزن بلوک سیمانی بیشتر باشد، میزان مقاومت و تحمل فشار آن نیز افزایش خواهد یافت.

پیشنهاد مطالعه: بلوک بتنی چیست؟

تفاوت بلوک سیمانی سبک و سنگین

در تولید بلوک سیمانی سبک تحت هیچ شرایطی از سنگ‌دانه استفاده نمی‌کنند؛ چراکه سنگ‌دانه وزن بلوک را تا حد قابل توجهی افزایش می‌دهد. این در حالی است که اصلی‌ترین متریال در تولید بلوک سیمانی سنگین، سنگ‌دانه است. مقاومت بلوک سیمانی سبک و سنگین نیز متفاوت است و علت این امر، استفاده از پوکه در تولید بلوک سیمانی سبک است که ویژگی‌هایی چون عایق صوت و حرارت بودن را به ارمغان می‌آورد. همچنین بلوک سیمانی سبک به علت وزن کمتر، به سادگی قابل اجرا و جابه‌جایی است. در حالی که با توجه به وزن بلوک سیمانی سنگین که چیزی در حدود 32 کیلوگرم است، سرعت اجرای بسیار پایین‌ و کندی دارد.

راهنمای خرید بلوک سیمانی

همان طور که در مطالب بالا به آن اشاره کردیم، به هنگام خرید بلوک سیمانی باید دقت کنید که از این بلوک برای چه مصارفی استفاده خواهید کرد؛ چرا که هر کدام از بلوک‌های سیمانی دارای کاربردهای متعددی هستند و بدون توجه به کاربرد آن‌ها، نمی‌توان آن‌ها را خریداری کرد. به عنوان مثال اگر قصد شما از خرید بلوک سیمانی استفاده از آن در دیوار پیرامونی ساختمان است، برای این امر عمدتا از بلوک 20 و 15 سانتی استفاده می‌شود. اگر عایق بودن بلوک سیمانی نیز برای شما اهمیت دارد، بهتر است بدانید که مدل‌های سه جداره بلوک‌های سیمانی عایق گرما، سرما و صدای بهتری هستند.

همچنین اگر قصد ساخت پارکینگ، طبقه همکف و طبقات منفی را دارید، باید از بلوک سیمانی سنگین بهره ببرید که دارای مقاومت بیشتری نسبت به بلوک سبک است.