سیمان پرتلند، انواع و کاربردهای آن را بشناسیم

سیمان یکی از مصالح پرمصرف در صنعت ساختمان‌سازی کشور ایران محسوب شده و افزایش قیمت آن می‌تواند، روی هزینه ساخت مسکن تاثیر بگذارد. سیمان‌ها نیز مانند سایر مصالح ساختمان، انواع مختلفی داشته و با ویژگی‌ها و نام‌های متفاوتی به بازار ساخت‌و‌ساز وارد می‌شوند. با شناخت درست کاربرد و انواع مختلف سیمان است که می‌توان سازه‌هایی محکم و مقاوم ایجاد کرد. به همین دلیل در ادامه مقاله قصد داریم شما را با انواع سیمان پرتلند، انواع و کاربردهای آن را بشناسیم.

بررسی عملکرد و اهمیت سیمان در ساختمان‌سازی

سیمان از مصالح ساختمانی پرکاربرد بوده و در صورت ترکیب با آب به یک ماده چسباننده خمیری شکل تبدیل می‌شود. سیمان خاصیت چسبندگی و مقاومت بالایی داشته و برای اتصال مصالح ساختمانی به یکدیگر به کار می‌رود. سیمان‌ها به دو دسته پرتلند و غیر پرتلند تقسیم شده و هر کدام از آن‌ها اثرات متفاوتی در سازه‌های بتنی می‌گذارند.

در گذشته از گچ، آهک و قیر برای تولید سیمان‌های غیرپرتلند استفاده می‌شد؛ اما امروزه مواد پلیمری با تنوع و خواص گوناگونی که دارند به عنوان متریال اصلی سیمان غیرپرتلند شناخته می‌شوند. عدم مقاومت بالا در برابر حریق، قیمت بسیار بالا و تغییر ویژگی‌های ظاهری برخی از معایب استفاده از سیمان غیرپرتلند محسوب می‌شوند.

سیمان پرتلند در قرن نوزدهم میلادی توسط جوزف اسپیدن انگلیسی کشف شد؛ مخترع این متریال با ترکیب و پخت مواد آهکی و خاک رس در دمای بالا، نمونه اولیه سیمان پرتلند را تولید کرد. نام این سیمان به جزیره پرتلند واقع در انگلستان برمی‌گردد. سیمان پرتلند امروزی از چهار ترکیب اصلی سیلیکات تری کلسیم، سیلیکات دی کلسیم، تری کلسیم آلومینات و آلومینوفریت تترا کلسیم تشکیل شده است. سیمان‌های پرتلند را از نظر خواص فیزیکی و شیمیایی و توانایی مقاومت در گروه‌های مختلفی قرار می‌گیرند. اما قبل از اینکه درباره انواع گوناگون سیمان پرتلند صحبت کنیم، ابتدا باید به مزایای این محصول بپردازیم.

 

پیشنهاد مطالعه: کاربرد انواع مصالح ساختمانی

 

کاربرد و مزایای استفاده از سیمان پرتلند در سازه‌ها

ترکیب و ساختار اصلی سیمان پرتلند خاک رس، آهک هیدرولیک، آب و گچ بوده و بسته به ترکیب و میزان عناصر، انواع مختلفی از سیمان پرتلند تولید می‌شود. برخی از مزایای استفاده از سیمان پرتلند در سازه‌ها عبارتند از:

  • سیمان پرتلند در برابر ترک خوردگی و انقباض از مقاومت بالایی برخوردار است.
  • سیمان پرتلند بسیار مقرون‎به‌صرفه‌تر از سیمان سفید و آبگریز و…بوده و دسترسی به آن ساده است.
  • سیمان پرتلند در برابر سولفات بسیار مقاوم و با دوام است.

1.     سیمان پرتلند معمولی یا سیمان تیپ یک

سیمان پرتلند نوع یک، پرمصرف‌ترین نوع سیمان محسوب شده و توسط اغلب کارخانه‌های مصالح ساختمانی تولید می‌شود. سیمان پرتلند معمولی، بیشتر برای مصارف عمومی که ویژگی خاص و مهمی برای بتن در نظر گرفته نشده است به کار می‌رود. این نوع سیمان در شرایط جوی معمولی به کار رفته و از آن برای کار‌های ساختمانی چون پل، تونل، راه‌سازی، کف‌سازی و جداول خیابان استفاده می‌شود. سیمان پرتلند معمولی مقاومتی در برابر سولفات‌ها نداشته و نباید از آن‌ها برای ساخت سازه‌هایی در تماس با آب زیرزمینی استفاده کرد.

2.     سیمان پرتلند متوسط تیپ دو (پرتلند اصلاح شده)

سیمان پرتلند اصلاح شده یا نوع دو در مقابل آسیب و صدمه سولفات‌ها از مقاومت بیشتری برخوردار است به همین دلیل از آن بیشتر در کانال‌های فاضلاب استفاده می‌شود. سیمان پرتلند اصلاح شده به نسبت سیمان تیپ یک، سرعت هیدراتاسیون و حرارت کمتری دارد؛ به همین دلیل از این نوع سیمان بیشتر در بتن‌ریزی‌های حجیم استفاده می‌شود. سیمان پرتلند نوع دو بیشتر برای ساخت تکیه گاه‌ها، پایه‌ها و دیوارهای باربر مناسب بوده و اغلب در محیط‌هایی با آب‌و‌هوای گرم به کار می‌روند.

3.     سیمان پرتلند تیپ سه (سیمان زود‌گیر)

سیمان تیپ سه، شباهت بسیاری به سیمان پرتلند معمولی دارد با این تفاوت که ریز‌تر آسیاب شده و سرعت واکنش آن با آب هم بیشتر است. به عبارتی گیرش آن سریع‌تر بوده و مقاومت هفت روزه آن در حدود مقاومت 28 روزه سیمان نوع یک است. چگالی سیمان پرتلند تیپ سه 1280 کیلوگرم بر متر مکعب بوده و از آن بیشتر برای تعمیر جاده و پل استفاده می‌شود. در هوای سرد که عمل‌آوری بتن بسیار سخت بوده و هزینه بالایی دارد، سیمان پرتلند به کار می‌رود.

4.     سیمان پرتلند تیپ چهار (کم حرارت)

سیمان پرتلند کم حرارت یا کندگیر در زمان گیرش حرارت بسیار کمی تولید می‌کند به همین دلیل بیشتر در آب‌و‌هوای گرم به کار می‌رود. سیمان پرتلند نوع چهار به نسبت همه سیمان‌های پرتلند کند‌گیر‌تر بوده و از آن بیشتر در بتن‌ریزی‌های حجیم مثل سد و پل‌های بزرگ استفاده می‌شود. سیمان پرتلند تیپ چهار با گیرش حرارت کمی که تولید می‌کند، مانع از تبخیر آب بتن می‌شود؛ به همین دلیل این نوع سیمان، بیشتر برای آب‌و‌هوای گرم به کار می‌رود. زمان گیرش و سفت شدن این سیمان تقریباً مشابه سیمان پرتلند معمولی است.

5.     سیمان پرتلند تیپ پنج (سیمان ضد سولفات)

سیمان پرتلند تیپ پنج، تقریبا مشابه سیمان نوع دو است با این تفاوت که در برابر آسیب‌های یون سولفات تحمل و مقاومت بیشتری دارد. پس بهترین گزینه برای سازه‌های بتنی است که در معرض خاک یا آب‌های زیرزمینی با یون سولفات قرار دارند. به طور کلی سیمان نوع پنج دیرگیر‌تر از سیمان معمولی بوده و حد مقاومت آن 3، 7 و 28 روزه این سیمان کمتر از سایر سیمان‌های پرتلند است.

خرید انواع محصولات بتنی با کیفیت با قیمت مناسب

سیمان پرتلند سال‌هاست که به عنوان یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی در سازه‌های گوناگون به کار می‌رود. کیفیت سیمان می‌تواند روی متریالی چون بتن، بلوک سبک و آجر اثرات مختلفی بگذارد؛ پس باید در هنگام خرید سیمان به عواملی چون قیمت و شرکت تامین کننده دقت کرد. به شما پیشنهاد می‌کنیم برای دریافت مشاوره رایگان در مورد انتخاب مصالح ساختمانی از طریق شماره 09027770902 با شرکت کندو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *